Wat is een estate?

Wanneer de kunstenaar of erfgenamen beslissen om de capaciteiten van een nalatenschap duurzaam verder te zetten en het levenswerk van de kunstenaar zichtbaar te bewaren, spreken we van een estate. Hiervoor werken ze, samen met familie en belanghebbende, een specifiek plan van aanpak op maat uit met als potentieel doel de nalatenschap te beschermen, te valoriseren en te ontsluiten voor een ruim publiek. Dit plan is je estate planning, waarbij je gaat nadenken over de mogelijkheden voor een (toekomstige) nalatenschap en hoe onder meer de artistieke praktijk en het leven van de kunstenaar bewaard kan worden. Ook wordt er gekeken naar de verschillende componenten die aan een nalatenschap verbonden zijn, zoals een archief, oeuvre van de kunstenaar, (voormalige) atelier en/of woning en intellectuele nalatenschap, hoe je hier als kunstenaar, erfgenaam of belanghebbende mee om kunt gaan en hoe deze verder te ontsluiten.

Binnen je planningsproces is het mogelijk om diverse beslissingen en vragen rond behoud en beheer van de nalatenschap vast te leggen. Dit kan gedaan worden door de kunstenaar bij leven, maar ook door erfgenamen of belanghebbenden. Zo kan men een antwoord bieden op de vragen ‘Hoe wil je herinnert worden als kunstenaar?’, ‘Hoe kan je werk bewaard worden op kort en langer termijn?’ en ‘Welke stappen kunnen hiervoor ondernomen worden?’. Je estate planning biedt de opportuniteit om de nalatenschap in grotere context te bekijken en in te gaan op verschillende factoren die van belang zijn voor het oprichten, organiseren en beheren van je estate en het duurzaam bewaren van je nalatenschap.

Via de estate planning geef je als kunstenaar, erfgenaam of belanghebbende een legale invulling en bescherming aan de (artistieke) nalatenschap en biedt het perspectief tot een duurzaam behoud en beheer op kort en langer termijn.