Wanneer de kunstenaar of de erfgenamen beslissen om een artistieke nalatenschap duurzaam verder te zetten en het levenswerk van de kunstenaar zichtbaar te bewaren, spreken we van een estate. Hiervoor werken ze, samen met familie en belanghebbende, een specifiek plan van aanpak uit met als potentieel doel de nalatenschap te beschermen, te valoriseren en te ontsluiten voor een ruim publiek. Dit plan is je estate planning, waarin je nadenkt over de mogelijkheden voor een (toekomstige) nalatenschap en hoe onder meer de artistieke praktijk en het leven van de kunstenaar bewaard kunnen worden. Ook wordt er gekeken naar de verschillende componenten die aan een nalatenschap verbonden zijn, zoals een archief, oeuvre van de kunstenaar, (voormalige) atelier en/of woning en intellectuele nalatenschap, hoe je hier als kunstenaar, erfgenaam of belanghebbende mee om kan gaan en hoe deze verder te ontsluiten.
Binnen je planningsproces is het mogelijk om diverse beslissingen en vragen rond behoud en beheer van de nalatenschap vast te leggen. Dit kan gedaan worden door de kunstenaar bij leven, maar ook door erfgenamen of belanghebbenden. Zo kan je een antwoord proberen bieden op de vragen ‘Hoe wil je herinnerd worden als kunstenaar?’, ‘Hoe kan je werk bewaard worden op korte en lange termijn?’ en ‘Welke stappen kunnen hiervoor ondernomen worden?’. Je estate planning biedt de opportuniteit om de nalatenschap in grotere context te bekijken en in te gaan op verschillende factoren die van belang zijn voor het oprichten, organiseren en beheren van je estate en het duurzaam bewaren van je nalatenschap.
Via de estate planning geef je als kunstenaar, erfgenaam of belanghebbende een legale invulling en bescherming aan de (artistieke) nalatenschap? Een estate biedt het perspectief tot een duurzaam behoud en beheer op korte en lange termijn.
Wil je meer weten over estate planning? Ontdek alle details: ‘Het oprichten van een estate‘.
TIP: Weten wat je hebt, is het begin van alles. In het onderdeel 'Hoe aan de slag gaan met je nalatenschap?' licht CKV toe hoe je de verschillende componenten in een artistieke nalatenschap in kaart kunt brengen.
"Tijdens een kennismakingsgesprek getuigde Philippe Vandenberghe Foundation over de periode van de oprichting van de estate, waarbij ze het atelier sloten en de samenwerkingen stopten, om als eerste stap de artistieke nalatenschap in kaart te brengen. Drie jaar namen ze de tijd om te inventariseren en de kunstwerken te fotograferen. Wanneer ze een goed overzicht hadden, stapten de Foundation over naar een database en ontsloten ze de artistieke nalatenschap van Philippe Vandenberghe, zodat tentoonstellingen en onderzoeken weer mogelijk zijn." (Johannes Muselaers - voormalige medewerker)
Wil je verder lezen? Ga terug naar het Kennisdossier ‘Nalatenschappen’.