Een methodologie voor nalatenschappen

Hoe zorg dragen voor een nalatenschap? In het beantwoorden van deze vraag tracht de methodologie kunstenaars, erven en andere belanghebbenden van een bewegwijzering te voorzien. Een toolkit die kan bijdrage aan een duurzame zorg voor archief, oeuvre, atelier en artistieke praktijk.

De Methodologie Nalatenschappen is een verzameling van kennis, expertise en ervaringen uit het kunstenerfgoedveld, voorbeelden uit de praktijk en reikt een set aan algemene praktische tips en tricks aan om zelf aan de slag te gaan. Het bestaat uit verschillende delen waarin de totaalaanpak voor een nalatenschap wordt toegelicht, van het oprichten van een (toekomstige) nalatenschap tot hoe omgaan met de vier componenten archief, oeuvre van de kunstenaar, (voormalig) atelier en woning en de intellectuele nalatenschap tot het ontsluiten ervan.

We lanceren deze methodologie in het voorjaar van 2024. Deze methodologie beoogt in de toekomst een open, actuele en dynamische toolkit te zijn waarin nieuwe praktijken, ervaringen en inzichten opgenomen kunnen worden.  Aansluitend op de methodologie werkt CKV aan een veldkaart met als doel een overzicht van de (bestaande) nalatenschappen en estates in Vlaanderen en Brussel te visualiseren voor het cultureel veld en ander geïnteresseerden.

Heb je zelf vragen rond zorg voor een nalatenschap beeldende kunst? Contacteer onze consulent Nele Luyts via nele.luyts@muhka.be. En check zeker de info rond het Lerend Netwerk Nalatenschappen.
Wens je op de hoogte te zijn van de lancering van de methodologie nalatenschappen beeldende kunst? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Estate Jan Dries, Zoersel (2023)

http://www.lucpeire.com/html-NL/stichtingJLP.html

Stichting Jenny & Luc Peire, Knokke (2022)