Digitaliseren

Digitaliseren is het proces om analoge bronnen zoals tekstdocumenten, foto’s, geluids- en video-opnames om te zetten naar een digitaal bestand. Digitaliseren gebeurt in deze context niet ter vervanging van fysieke documenten, maar dient om de inhoud ter beschikking te stellen en te bewaren.

De kwaliteit en het formaat van digitale bestanden worden bepaald door de aard van het gebruik. Zo zijn er voor projectie of internetgebruik geen hoge eisen. Tijdens het digitaliseren heb je er wel baat bij om meteen bestanden in hoge kwaliteit en het juiste bestandsformaat te leveren. Zo zijn ze ook voor archiverings- en publicatiedoelen geschikt.

Digitaliseren omvat niet enkel het omzetten van tekst, beeld, audio en video, maar ook het bewerken en het beschrijven op verschillende niveaus. Dit is nodig om consequent bestanden terug te kunnen vinden, en om ze vindbaar te maken in een digitale omgeving zoals een digitale databank. Een stappenplan voor een digitaliseringsproject werd uitgewerkt door TRACKS en vind je hier.