Kunstenaars of erfgenamen kunnen ervoor kiezen om de gehele artistieke nalatenschap in eigen bezit te houden en in orde te brengen om ze nadien te behouden, valoriseren en ontsluiten. Een nalatenschap beheren is echter niet vanzelfsprekend. De organisatie van ieder nalatenschap is dan ook erg verschillend, en vraagt om een specifieke benadering en structuur. De aanpak wordt bepaald door de kunstenaar, en in veel gevallen ook door nabestaanden, belanghebbenden en experten uit de sector. Er is geen pasklaar model, maatwerk is vereist. Het uitwerken van een estate planning vraagt tijd, energie, doorzettingsvermogen en middelen.
Daarnaast is het ook een emotionele onderneming, zowel voor levende kunstenaars als voor erfgenamen, vrienden en kennissen, die ermee in aanraking komen. Het is een reis door het verleden die vele herinneringen met zich mee brengt, waarbij zowel positieve als gecompliceerde aspecten aangehaald worden. Voor een kunstenaar bij leven is het ook een confrontatie met de dood. Het is dus helemaal niet eenvoudig om hierover in gesprek te gaan. Daarnaast voelen de nabestaanden een zekere verantwoordelijkheid om alles in één keer in orde te brengen en te organiseren, volgens de visie van de kunstenaar. Het is echter belangrijk om hiervoor je tijd te nemen, om alles te verwerken en stap voor stap met de (artistieke) nalatenschap aan de slag te gaan.
Wanneer je overweegt om zelf aan de slag te gaan met je (artistieke) nalatenschap of het oprichten van een (toekomstige) estate, vraag je jezelf ongetwijfeld af hoe hier best mee te starten. Het opstellen van een estate planning is essentieel in dat proces, waarbij je gaat kijken welke mogelijkheden er zijn voor een (toekomstige) estate en het duurzaam verder zetten van de artistieke praktijk. Op pagina ‘Het oprichten van een estate’ lichten we toe welke stappen kunstenaars, erfgenamen of betrokkenen hiervoor kunnen ondernemen.