Doelstellingen
Op basis van de missie en visie is het mogelijk om doelstellingen vast te leggen en acties uit te werken. Deze dolstellingen bepalen mee de werking van de (toekomstige) estate en kunnen op korte, middellange of lange termijn uitgevoerd worden. Het is noodzakelijk om een duidelijk overzicht te hebben van wat de (artistieke) nalatenschap omvat, om de doelstellingen concreet, realistisch en haalbaar te maken. Ook nadenken over de prioriteiten kan daarbij van belang zijn.
Het primaire doel van een estate bestaat uit de (artistieke) nalatenschap van de kunstenaar levend te houden. De fundering ervan is het duurzaam bewaren, beheren en ontsluiten van de nalatenschap en het zichtbaar maken voor het breder publiek. Op dit doel wordt verder gebouwd aan de hand van (terugkerende) doelstellingen en acties op korte en lange termijn. Hier een overzicht van enkele voorbeelden.:
- Kunstwerken publiek tentoonstellen en uitlenen aan musea en andere instellingen: via het (zelf) organiseren van tentoonstellingen, het ter beschikking stellen van werken voor bruiklenen aan musea, etc.
- Archief inventariseren, digitaliseren en toegankelijk maken: door het archief te herverpakken, ordenen, beschrijven en te ontsluiten zet je in op een duurzaam behoud en beheer.
- Het uitwerken van een Catalogue Raisonné en/of website: manier om het oeuvre (en archief) van de kunstenaar te ontsluiten en toegankelijk te maken.
- De nalatenschap openstellen voor onderzoek en deze te promoten: Bijdragen aan samenwerkingen met de academische wereld kunnen zorgen voor mogelijkheden tot wetenschappelijk onderzoek.
Bij sommige estate komen nog andere aspecten en doelstellingen aanbod, zoals het in stand houden van het gebouw of het managen van een museum. Zo kan de voormalige woning of atelier van de kunstenaar opgenomen worden binnen de werking van de estate. Deze locatie kan onder meer gebruikt worden als opslagplaats (depotruimte), tentoonstellingsruimte of zelf voor het organiseren van een residentie. Ook is het mogelijk om rond de (artistieke) nalatenschap een museum op te richten in de woning of het atelier, met als doel een ontmoetingsplek te creëren om het verhaal van de kunstenaar te vertellen.
Voor het vastleggen van doelen en acties is het belangrijk om te starten met de vraag ‘Waarom?’. Bijvoorbeeld: ‘Waarom wil je het oeuvre van de kunstenaar inventariseren?’. Het antwoord kan heel simpel zijn: Misschien heb je nood aan de juiste informatie voor de organisatie van een tentoonstelling of heb je een afbeelding en de bijhorende gegevens nodig voor curatoren of voor de pers. Wat je motivatie ook is, schrijf deze op bij het begin van het project zodat je er naar terug kan grijpen.
Naast ‘Waarom’ is het ook aangeraden om na te denken over de tijd die ervoor nodig is om het doel te bereiken. Hierbij kan je de vraag stellen of het een doel is op korte, middellange of lange termijn.
Een kortetermijndoel is concreet. Bijvoorbeeld: ‘Bestudeer de staat van de kunstwerken en de bewaaromstandigheden. Breng ze in kaart in een conditierapport’ of ‘Fotografeer elk kunstwerk uit het oeuvre van de kunstenaar om deze verder te documenteren’. Voor langetermijndoelen heb je meer tijd en middelen nodig. Deze bestaat meestal uit een serie korte termijn acties om het doel te bereiken. Een langetermijndoel kan bijvoorbeeld ‘het inventariseren van het archief van de kunstenaar’ zijn. Er zijn verschillende acties en stappen nodig om dit te kunnen bereiken.
Verder is het aangeraden om voor het vastleggen van de doelen en acties te kijken naar wat de sterktes en zwaktes zijn van de estate en wat je nog nodig hebt om deze te doen slagen. Hierbij ga je kijken naar welke capaciteiten door het team achter de estate ingevuld kunnen worden en waar je nood hebt aan bijvoorbeeld (externe) partners of samenwerkingen voor ondersteuning om het doel te bereiken. Op de pagina ‘beheer’ worden de verschillende functies, skills en de nodige kennis aangehaald die aanbevolen zijn binnen de werking van de organisatie.