In welke toestand verkeert de nalatenschap?

Weten wat je hebt, dat is de eerste stap naar een duurzame zorg voor je (artistieke) nalatenschap.

Het beschrijven en evalueren van je nalatenschap speelt een belangrijke rol in het oprichten van een estate. Alles begint bij een duidelijk overzicht van wat er bewaard is gebleven aan archief en oeuvre. Het helpt bij het nemen en beargumenteren van beslissingen, het maken van keuzes en het verkennen van de verschillende mogelijkheden. Verder geeft het beschrijven van je nalatenschap inzicht in de ordening, de samenstelling en de bewaaromstandigheden van de nalatenschap en biedt het de kans om prioriteiten vast te leggen en acties te ondernemen. Hoe meer je weet over de eigen collectie en de (artistieke) nalatenschap, hoe beter je in staat bent om deze zo goed mogelijk te behandelen en beslissingen te nemen op basis van behoud en beheer.

Enkele vragen die je hierbij kunt stellen zijn.:

  • Welke stappen zijn er al ondernomen om je nalatenschap in kaart te brengen? Heb je recent een inventaris van je (artistiek) werk gemaakt? Bestaat er een lijst/ inventaris van je archief?
  • Heb je een overzicht van al je werk dat geschonken of verkocht werd tijdens je artistieke carrière? Weet je ook nog aan wie?
  • In welke omstandigheden en toestand wordt je oeuvre en archief bewaard? Wat is de huidige bewaarplaats?

Wanneer er geen duidelijk overzicht is van de nalatenschap, is het aangeraden om deze eerst in kaart te brengen vooraleer er verdere beslissingen genomen kunnen worden, rond bijvoorbeeld het oprichten van een estate.

Het inventariseren van het oeuvre en archief van de kunstenaar is een langdurig (groei)proces, dat samenloopt met het organiseren en beheren van een estate. Om te beginnen kan je als kunstenaar of erfgenaam een archiefdoorlichting uitvoeren, een plaatsingslijst maken. Via deze doorlichting krijg je een globaal overzicht van wat er bewaard gebleven is. Ook is het mogelijk om plaats, staat, omvang, belang en enkele vereiste acties vast te leggen om verder mee aan de slag te gaan. Later kan je als kunstenaar of erfgenaam, doorheen het proces, beslissen om alles stap voor stap verder in kaart te brengen door het opstellen van een inventaris, het beschrijven en ordenen van het oeuvre en archief van de kunstenaar.

In het deel ‘Hoe aan de slag gaan met een (artistieke) nalatenschap?’, gaat CKV in op de stappen die ondernomen kunnen worden voor de zorg van het archief en oeuvre van de kunstenaar, het documenteren van de leef- en werkomgeving en het in kaart brengen van de intellectuele nalatenschap. De zorg voor de (artistieke) nalatenschap speelt eveneens een belangrijke rol bij het oprichten en beheren van een estate. Het vormt namelijk de kern van de organisatie en moet dus goed bewaard en ontsloten worden.

 

Archiefdoorlichting Estate Jan Dries, Zoersel. Foto: CKV (2022)

Artistieke nalatenschap van beeldende kunstenaar Jan Dries (1925-2024)

CKV ondersteunt de estate Jan Dries als gesprekspartner bij het in kaart brengen van het omvangrijk archief van de kunstenaar met oog op een duurzame ontsluiting. Als eerste stap voerde CKV een archiefdoorlichting door om kennis te verwerven rond de inhoud, omvang, staat en waarde van het archief. Tijdens deze doorlichting werkten we een plaatsingslijst uit met een beknopte beschrijving van de archiefbestanddelen in volgorde waarop ze gerangschikt zijn, om zo een globaal beeld te krijgen van het bewaard gebleven archiefmateriaal. De verzamelende gegevens vormen de basis van een kwantitatieve en kwalitatieve analyse van het archief als geheel en geeft de mogelijkheid om enkele aanbevelingen te doen voor het duurzaam bewaren van het archief van de kunstenaar Jan Dries.

Wil je verder lezen? Ga terug naar het Kennisdossier ‘Nalatenschappen’