Mogelijke uitgaven van je estate zijn: personeelskosten, huur (opslag collectie, archief en atelier), onderhoud, publicatiekosten, belastingen, uitbesteding van boekhouding, collectie- en archiefzorg (verpakkingsmateriaal, restauratie, …), verzekeringen, transportkosten, ICT-ondersteuning (digitaal archief, database, website,…), het laten fotograferen van werk en bijkomende administratieve kosten.
- Denk goed na over de mogelijke uitgaven voor het oprichten van je estate, de werking en depotruimte. Hou hierbij ook rekening met de volgende vragen: ‘Is het een eenmalige kost of een vaste kost (bv. een keer per maand of per jaar)?’, ‘Is het mogelijk om deze te verspreiden over een langere periode?’ Neem dit mee op in je financieel plan of overzicht.
Voorbeeld: uitgaven voor een werk- en depotruimte.:
Waar wordt de nalatenschap bewaard? Voor deze uitgave denk je na over de bewaarplaats, waar de nalatenschap (oeuvre en archief) wordt opgeslagen en of dit mogelijk is voor een langere termijn. Enerzijds kan het een interne depotruimte zijn, zoals je huis, de voormalige woning of atelier of een ander eigendom. Anderzijds kan je gebruik maken van een externe depotruimte. Hiervoor moet je rekening houden met kosten op langere termijn, zoals huur, vaste kosten (elektriciteit, verwarming, water, …) en kosten om de nalatenschap duurzaam te bewaren. Sommige van de aangekochte apparaten hebben nood aan onderhoud, hier komen dus ook onderhoudskosten bij kijken.
Wanneer je een geschikte ruimte hebt voor de nalatenschap, kan je nadenken over wat je nodig hebt om deze duurzaam te bewaren: welke materialen heb je nodig voor de opslag (labels, stickers, (laden)kasten, rekken, …) van het archief en oeuvre? Welke systeem ga je gebruiken om de nalatenschap te inventariseren en welke kosten komen daarbij kijken? Deze kosten kan je ingeven als een investering waarbij je ook op zoek gaat naar de mogelijke financiering.
- Doe onderzoek naar uitgaven, vraag eventueel offertes aan voor meer informatie en neem deze mee op in het financieel plan. Zorg ervoor dat dit plan regelmatig wordt nagekeken en laat het meegroeien met je organisatie.
Enkele manieren om mogelijke uitgaven te beperken, met name personeelskosten, zijn het gebruik maken van de interne competenties, ondersteuning door een netwerk van familie, vrienden, kennissen en vrijwilligers en samenwerking(en) met bijvoorbeeld universiteiten of lokale besturen en organisaties.
Afhankelijk van de interne competenties en capaciteiten kan je bepalen of je sommige zaken zelf kan opnemen, denk maar aan boekhouding, fotografie of ICT-ondersteuning. Dit kan ook via een netwerk van familie, vrienden, kennissen, vrijwilligers en professionele contacten of bijvoorbeeld via de vrienden van je estate. In je eigen netwerk als erfgenaam of belanghebbenden, maar ook in het netwerk van de kunstenaar, kan je kijken wie interessant is om te betrekken bij het oprichten van de estate. Het inzetten van de competenties van mensen uit je nabije netwerk, biedt de mogelijkheid om de zorg voor de nalatenschap te verdelen en om extra skills in te schakelen.
- Neem contact op met de galerijen waar de kunstenaar mee samenwerkte om zijn werk te promoten en informeer naar de mogelijkheden voor een eventuele samenwerking met de estate.
Om de personeelskosten te beperken, kan er ook samengewerkt worden met universiteiten of lokale diensten, zoals een erfgoedcel of een intergemeentelijk onroerenderfgoeddienst. Het inzetten van studenten of vrijwilligers kan niet alleen inhoudelijke ondersteuning bieden, maar ook voor praktische zaken zoals conservatie ten goede komen. Daarnaast is het mogelijk om via deze samenwerkingen de nalatenschap in te zetten voor (wetenschappelijk) onderzoek en toegankelijk te maken voor een ruimer publiek. Denk bijvoorbeeld aan een deelname aan de jaarlijkse Erfgoeddag of Monumentendag. De mogelijkheden tot samenwerkingen wordt verder toegelicht op de pagina ‘Samenwerkingen’. Check ook het onderdeel ‘Ontsluiten van je nalatenschap’ voor meer informatie.
- Hou rekening met de lokale interesse van de omgeving en hun visie op beeldende kunst. Bekijk hoe je de activiteiten van de estate hierop kunnen inspelen.
Gelukkig zijn er naast uitgaven ook inkomstenbronnen waarvan de verschillende onderdelen van je nalatenschap, zoals het oeuvre van een kunstenaar, een belangrijke bijdrage voor zijn. Daaruit komen volgende opties voort:
De verkoop van werken uit de nalatenschap kan zorgen voor eigen inkomsten. Hiervoor is het aangeraden om de nalatenschap, het oeuvre van de kunstenaar, op te delen in categorie A, B, C en D. Categorie A is de kerncollectie van de nalatenschap, het zijn de sleutelwerken die representatief zijn voor het leven en het werk van de kunstenaar. Categorie B, omvat de werken die verkocht of geschonken kunnen worden aan publieke instellingen, bijvoorbeeld aan een museum. Categorie C zijn de werken die op de kunstmarkt of aan privécollecties verkocht kunnen worden. Bij de verkoop van werken is het zoeken naar een goede balans en naar de juiste momenten om te verkopen. Dit hangt uiteraard samen met de positie van de kunstenaar op de markt op het moment van het oprichten van de estate. De laatste categorie is categorie D, dit zijn de werken die je afstoot of verdeeld onder de familie.
- Een overweging die hierbij aansluit, is het terugkopen van ooit verkocht werk door de estate of de kunstenaar omdat het nu tot de kerncollectie blijkt te horen. Deze sleutelwerken kunnen dan weer ingezet worden als bruiklenen voor tentoonstellingen of voor publicaties om het leven en werk van de kunstenaar publiektoegankelijk te maken.
Bij sommige media zoals sculpturen, grafisch werk, fotografie of videokunst is het mogelijk om ook na de dood van de kunstenaar nog ‘nieuw’ werk te produceren. Het recht om dit te mogen doen is afhankelijk van het geldende auteursrechten. Ook is het aangeraden om na te gaan wat de wensen van de kunstenaar hieromtrent zijn. Het moet duidelijk zijn welke werken gemaakt zijn tijdens het leven van de kunstenaar, en welke erna, door aanduiding van productiejaar.
- Het reproduceren van kunstwerken heeft invloed op de markt. Zeldzame kunstwerken zijn meer waard, dus als je de markt gaat overspoelen met kopieën, heeft dit een negatief effect. Denk goed na over welke keuzes je gaat maken en hou eventueel rekening met de onderverdeling van categorieën van het oeuvre.