Binnen het beheren van een estate zijn verschillende capaciteiten en functies van belang, evenals met de nodige kennis. Het beheren van een estate vereist een professioneel management, waarbij je inzet op het nastreven van de vastgelegde doelstellingen en de intenties van de kunstenaar. Enkele capaciteiten en gespecialiseerde kennis die aanbevolen zijn:
- Kennis over het oeuvre en het leven van de kunstenaar
Het is noodzakelijk om kennis te hebben over de verschillende onderdelen van de nalatenschap, de waarden van de kunstwerken en de leef- en werkomgeving van de kunstenaar. Deze vormen de centrale kern binnen de werking van de estate.
- Kennis over de werking van de (kunst)sector en de (kunst)markt
Weten wat er aanwezig is op de markt en wat de interesses zijn, kunnen helpen bij onder meer het promoten van de nalatenschap, het verwerven van (nieuwe) samenwerkingen en het aangaan van (nieuwe) projecten.
Je moet in staat zijn om nieuwe projecten op te zetten, te begeleiden en onder te verdelen in behapbare taken. Hou hierbij rekening met klein details terwijl je bewust blijft van het grote geheel. Wanneer je over een team beschikt, moet je het team kunnen aansturen en motiveren om verder aan de slag te gaan met de (artistieke) nalatenschap om de doelstellingen te bereiken.
- Uitwerken van een netwerk
Om de nalatenschap te promoten is het aangeraden om een netwerk uit te bouwen met professionele contacten. Samenwerkingen kunnen helpen bij het uitwerken van projecten, zorgen voor nieuwe mogelijkheden en bieden een breder draagvlak.
Weet hebben over hoe omgaan met de kunstwerken, de materie, hoe deze te verpakken en transporteren, kan bijdragen aan het duurzaam bewaren van de (artistieke) nalatenschap. Ook kan het helpen bij (lopende) projecten, zoals bij het organiseren van een tentoonstelling of wanneer het werk in bruikleen gegeven wordt.
Andere aanbevolen skills zijn communicatie en kennis over boekhouding voor het opstellen van contracten, het beheer van financiën en het afsluiten van een verzekering. Communiceer over de projecten, de voortgang en de methoden die gebruikt worden door de estate. Verder kan kennis over juridische praktijken helpen bij de wetgeving en het kiezen van een juridische entiteit voor de nalatenschap. Denk goed na over welke capaciteiten er van belang zijn binnen de werking van de estate.
Wanneer je beslist om de (artistieke) nalatenschap in eigen beheer te houden, is het noodzakelijk om als kunstenaar, erfgenaam of belanghebbende te gaan kijken naar welke capaciteiten je zelf beschikt om je eigen duidelijke rol toe te kennen binnen het beheren van een estate. Indien niet alle functies of skills ingevuld zijn door familieleden, is het mogelijk om ondersteuning te vragen aan een externe partij: vrienden, kennissen, oude medewerkers of experten uit het veld. Hierbij kan je gebruik maken van het netwerk van de kunstenaar, zoals galeriehouders, onderzoekers, curatoren, etc. Zij kunnen helpen met het oprichten van de estate, deel uitmaken van de werking of opzoek gaan naar de juiste personen om te betrekken.
Indien je als kunstenaar nadenkt over het opstarten van een estate maar geen familie of erfgenaam hebt, zijn er nog andere mogelijkheden voor het duurzaam bewaren van de (artistieke) nalatenschap. Toets bijvoorbeeld af bij vrienden of kennissen en informeer of zij eventueel interesse hebben. Verder kan je bij leven een organisatie of stichting oprichten, die na overlijden blijft bestaan met als doel het behouden en beheren van je (artistieke) nalatenschap. Het is ook mogelijk om opzoek te gaan naar een extern partner voor beheer, bijvoorbeeld een museum of galerie. Deze organisaties kunnen je nalatenschap verderzetten en zichtbaar maken voor het breder publiek.