
Archief van kunstenaar Pjeroo Roobjee, Elzele. Foto: CKV (2022).
Hoe zorg dragen voor je (artistieke) nalatenschap? Zorg dragen voor een archief en een oeuvre houdt niet op wanneer de kunstenaar er niet meer is. Vaak wensen erfgenamen of andere belanghebbenden stappen te ondernemen om de fysieke en intellectuele nalatenschap van de kunstenaar levend te houden voor een breder publiek. Zoiets concreet organiseren is niet vanzelfsprekend. Er is geen pasklaar model, want elke nalatenschap is uniek en vraagt om maatwerk. Het beheren van een nalatenschap vraagt tijd, middelen en is vaak ook een emotionele onderneming.
Via het kennisdossier ‘Nalatenschappen voor de beeldende kunst’ geeft CKV kunstenaars, erfgenamen en andere belanghebbenden richtlijnen mee om aan de slag te gaan met een (artistieke) nalatenschap. Het kennisdossier is een verzameling van kennis, expertise en ervaringen uit het kunstenerfgoedveld. Naast enkele voorbeelden uit de praktijk biedt het kennisdossier een aantal praktische tips en tricks aan om zorg te dragen voor een nalatenschap in de beeldende kunst. Het is een hulpmiddel waarin verschillende stappen en mogelijkheden worden toegelicht. Het kennisdossier brengt de vier componenten van een artistieke nalatenschap onder de aandacht het archief, oeuvre van de kunstenaar, (voormalige) atelier en/of woning en de intellectuele nalatenschap. Er wordt dieper ingegaan op de ontsluiting van deze vier componenten en de verschillende aspecten rond de oprichting van een (toekomstige) estate.
Het kennisdossier ‘Nalatenschappen voor de beeldende kunst’ is een open, actuele en dynamische gids, waarin nieuwe praktijken, ervaringen en inzichten kunnen worden opgenomen. Hierbij legt CKV hoofdzakelijk de focus op de vragen en noden uit het veld.